Håll koll på dina fönster - Fresks
Hoppa till innehållet

Se till att du har koll på dina fönster

Under de senaste femton tjugo åren har det verkligen hänt en del med de moderna fönstren.Så bor du i ett hus som har fönster från förra århundradet kan det ju vara schysst att ha koll på några av fönsterteknikens landvinningar – och vad de kan betyda för dig, din komfort och din ekonomi. Vad säger Anders Öfvergård?

Anders-fönster-stege-630x730

Gamla fönster kan vara fullt funktionsdugliga och ganska charmiga. Men vill du slippa underhåll, kallras, imma och fukt på insidan, minska ljudet från vägen utanför, spara energi och kostnader, höja säkerheten och samtidigt göra en insats för miljön bör du absolut ta en kolla på dina fönster, säger Anders Öfvergård. 

Moderna fönster ger maximal komfort
Dagens fönster är betydligt bättre på många sätt. De är energisparande, tysta, lätta att öppna och lätta att putsa. De har smarta och praktiska funktioner som inte fanns på det ljuva 1900-talet.

Den moderna glasteknologin har gjort fönstren tätare och ännu bättre på att snåla med energin. Det kan vara värt att tänka på eftersom gamla fönster ofta står för mer än en tredjedel av husets totala värmeläckage. 

Hur kollar jag mina fönster?
Ta fram Morakniven, kolla fodret. Kolla kittet. Kolla sen själva tätlisten så att den fortfarande fungerar. 

Har du kopplade fönster kan det, när mellanrummet mellan de yttre och inre fönsterbågen är för litet, ibland bli för tätt. Då bildas det imma och kondens och till slut blir det svarta mögelprickar mellan rutorna. 

Har du äldre isolerglasgrutor kan det bli ”punka” på dem och då är de inte effektiva längre. Det brukar man kunna se på att det blir en lite blåare ljusskiftning uppe i ett av fönsterhörnen, säger Anders Öfvergård. 

Vad ska jag tänka på innan jag byter?
Det första är vilken typ av fönster du ska ha. Hur det öppnas, hur många glas de ska ha etc. Vilken typ av hus och rummets funktion styr.

Bor du i huset permanent? Då rekommenderar jag ett 3-glas energifönster. För ditt fritidshus, garage och förråd räcker det oftast med 2-glas energifönster och 1+1-glasfönster. Sen tycker jag verkligen att du ska satsa på kvalitet. Och välja fönster som är byggda och anpassade efter vårt nordiska klimat.

Kan jag minska husets värmeförluster?
Ja, valet av glas spelar stor roll. Det finns några typer av glas som minskar värmeförlusterna. Väljer du fönster med lågt U-värde får du ett energiekonomiskt fönster. Värdet är ett mått på isoleringsförmågan. Bor du i den kalla delen av Sverige rekommenderar jag att du byter till ett sånt fönster. Ett gammalt kopplat fönster har ett U-värde på cirka 3,0. Nya 3-glasfönster ligger på 1,2, men det finns fönster som har U-värde under 1,0!

Väljer du fönster med isolerrutor får du fönster där glaset består av två eller tre glasrutor som är ihoplimmande och där mellanrummet är fyllt med gas eller luft. 

Väljer du energiglas får du glasrutor som har ett tunt metalloxidskikt som isolerar ytterligare på det innersta glaset.

Klarar jag att byta fönstren själv?
Är du riktigt händig och kan ta hjälp av någon erfaren kompis kan du så klart byta fönstren själv. Mitt grundtips är ändå ta hjälp av dem som kan! Det är ofta väl investerade slantar. Bollplanken hos XL-BYGG Fresks kan ordna både inspektion, material, hantverkare och garantier genom tjänsten Monterat & Klart. Det är väl investerat, väldigt enkelt för dig som villaägare och något jag gärna rekommenderar, avslutar Anders Öfvergård.

Produkten har lagts i varukorgen