Hur du lyckas - Från tanke till lyckat byggresultat - Fresks
Hoppa till innehållet

hur du lyckas - från tanke till lyckat byggresultat

Det finns inga genvägar..
Jag brinner för lyckade byggresultat, säger Anders Öfvergård. När svenska husägare bygger om, till eller nytt så ska det bli bra. Då krävs det riktiga verktyg, material av hög kvalitet, duktiga och professionella hantverkare och kunnig och hjälpsam personal i bygghandeln.

Anders-allmän-630x730Du har säkert sett honom på tv. Han hjälper husägare runt om i Sverige med olika byggprojekt. Han är rättfram, ärlig och engagerad. Och ofta en lite ”jobbig” kompis.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv?
– Ja, haha, det där kanske stämmer. Jag vill att folk ska må bra. Och så gillar jag ordning och reda. Plus att jag är ganska konfliktorädd. Anders Öfvergård är känd från flera tv-program. Han har jobbat som krögare och snickare, på tv och som föreläsare, och med en massa andra saker. Och förra året debuterade han även som författare.

Boken heter passande nog Bygga, fixa, bo – enkla projekt som gör hela skillnaden. – Jag tycker att det är roligt att förverkliga saker. Man skulle kanske säga att jag är lite av en entreprenör.

Var kommer ditt brinnande intresse ifrån?
– I grund och botten från min farfar. Farfar Henrik Öfvergård hade ett möbelsnickeri på Döbelnsgatan. Där tillbringade jag mycket tid när jag var liten. Intresset har också ökat under åren. Människor är olika. Själv finner jag mer glädje i att bygga en soffa till altanen än att läsa en bok. Dessutom tycker jag att det är väldigt stimulerande att se andras glädje när de lyckas, säger Anders Öfvergård.

Nu är våren här och tusentals svenskar har ambitionen att sätta igång projekt i trädgården och på huset. Vad ska man tänka på när man köper verktyg och maskiner?
– Köp kvalitet! Välj gärna proffsmaskiner. Lägg exempelvis pengar på att köpa en skruvdragare med dubbla litiumbatterier. Då har du alltid laddning när du behöver, även om du inte använder den mer än de sju minuter om året. Annars kan man ge sig tusan på att den är urladdad när man behöver den. Anders tycker också att man helst ska välja verktyg som är tillverkade för att göra en enda sak.

– Multifunktioner ställer ofta till det så satsa på kvalitet istället för kvantitet. Man klarar sig faktiskt ganska bra med en verktygsarsenal som består av en skruvdragare, en borrhammare, en sticksåg, en gerkap och en handklinga. Många verktyg blir ofta stående och det är inte alltid man har koll på hur de funkar. Se till att du lär dig verktygen. Då blir du duktig, avslutar Anders Öfvergård.

Anders tre råd till Sveriges husägare så här i vårtider:
1. Ta en helgdag och gå runt på utsidan av huset. Huset har säkert små skavanker som behöver fixas. Hittar du lite röta på panelen? Åtgärda det direkt! Då kanske det räcker att olja in eller byta en eller två brädor. Låter du det bara vara kanske du måste byta hela panelen om nåt år. 

2. Se till att göra något – stort eller litet – varje helg. Lägg mellan 30 minuter och fyra timmar. Gör du något varje vecka så bestämmer inte huset över dig utan du kommer att ha kommando över huset. Då blir det inte för stort eller för jobbigt. Annars behöver du säkert ta tag i det när det är superakut – och då har du sällan tid.

3. Bestäm er för vad som ska vara sommarens projekt. Och var realist. Det är visserligen kul att att bygga en friggebod, men är det viktigast? Kanske är det mer akut att byta hängrännorna? Se det roliga i att göra det tråkiga. Och se till att få det gjort!

Produkten har lagts i varukorgen