Vanliga färgtyper - Fresks
Hoppa till innehållet

Vanliga typer av utomhusfärg

Det är inte bara att välja färg när huset ska målas om. Det som spelar roll är om huset är målat sedan tidigare? Vad det är för yta som ska målas och hur vill du att den nymålade ytan ska se ut.

Är huset målat sedan tidigare rekommenderar vi att man fortsätter med samma färgtyp. Att byta färgtyp kan ibland ställa till problem. Om du inte vet vilken färgtyp ditt hus är målat med sedan tidigare kan du ta hjälp av våra färgexperter i butiken och av vår tjänst Hushälsa.

Till träfasader används främst akrylat eller alkydolja, för putsfasader finns olika typer av putsfärg. Tegel slammas och målas med silikatfärg medan plåtfasader målas med akrylatfärg.

Vanliga färgtyper

Akrylatfärg har extremt bra skydd mot sol, snö och regn och kulören håller väldigt länge förutsatt att man gör ett bra förarbete i form av grundolja och trägrund. Akrylatfärgen kräver lite underhåll i form av tvättning med jämna mellanrum.

Oljefärg har ofta en högre glans, samt har ett väldigt bra fuktskydd. Används gärna för att måla staket och detaljer på och runt huset.

Plåt och metallfärg rätt färg för dina plåt- och metalldetaljer ger ett gott rostskydd och snygg utfinish.

Putsfärg Till ren kalkputs används kalkfärg, till cementputs framförallt akrylatfärg. För kalkcementputs används akrylatfärg och silikatfärg.

Slamfärg är en traditionell färgtyp som är mest känd som Falu rödfärg. Slamfärgen måste strykas ut noggrant och behöver målas om relativt ofta.

Träolja och Terrasslasyr används främst för att behandla trall och utemöbler.

Produkten har lagts i varukorgen