Slamfärg - Fresks
Hoppa till innehållet

slamfärg

Slamfärg är en traditionell färgtyp som är mest känd som Falu Rödfärg. Slamfärgen är en av Sveriges äldsta färgtyper och samtidigt den mest använda, idag finns den även i andra kulörer än just röd.

Slamfärger är vattenburna täckande färger som ger en matt yta. De är lätta att stryka, enkla att underhålla och har lång livslängd. Det är dags att måla om när pigmentet ligger löst på ytan, då färgen ”kritar”. Då är det bara att borsta bort löst sittande färg och smuts och måla igen. Det är viktigt att färglagret hinner åldras, målar man om för tidigt kan lagren blir för tjocka vilket ger risk för flagning. Slamfärg är fortfarande en av de allra bästa utomhusfärgerna för trähus. Färgen släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen. Detta, speciellt i kombination med pigmentets kemiska innehåll (låga halter av koppar och zink) minimerar risken för röta.

Falu Rödfärg

Falu-rödfärg-alla-980x560.jpgFalu Rödfärgslogga.PNG

Falu Rödfärg väcker tankar och minnen hos de flesta. Det är inte så konstigt eftersom färgens historia går långt tillbaka i tiden, ända till 1500-talet. Sedan 1764 har färgen tillverkats hos Stora Kopparbergs Bergslags AB, i princip på samma sätt och med samma recept nu som då. Den röda stugan med vita knutar blev något av en nationalsymbol för Sverige under början av 1900-talet och användningen av slamfärg nådde då sin kulmen.

Rödfärgpuff.jpgDärför har det också hunnit bli Sveriges mest beprövade husfärg. 
Idag är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar.
Täckförmåga:ca 1 liter per 3m². Färgen måste förvaras frostfritt. Om färgen har frusit blir den grynig och den går inte att röra slät. 

Häbre o lada.JPGHåller färgen
Det naturliga pigmentet från Falu Gruva gör färgen helt unik. De flesta slamfärger påverkas av solljuset, särskilt röda färger är känsliga. Men Falu Rödfärg håller sin kulör, år efter år.

Skyddar huset 
I pigmentet finns 20 naturliga mineraler som gör att träet konserveras. Trots ett tufft och varierande klimat så skyddar och bevarar Falu Rödfärg våra hus.

Höjer värdet
Att måla sitt hus handlar också om ekonomiska värden. Kulören håller över tid, och även när huset är nymålat ser den medvetna skillnad. De naturliga kiselkristallerna reflekterar ljuset på ett sätt som en syntetisk färg aldrig kan göra. Därför har Falu Rödfärg en lyster som ingen annan husfärg.

Nyanser
Falu Rödfärg finns numera i nyanserna röd, ljusröd, svart och grå.

Produkten har lagts i varukorgen