En historisk golvresa - Fresks
Hoppa till innehållet

En historisk golvresa

I dag lägger du ditt smarta trägolv med ett klick. Men så har det inte alltid varit. Några som i flera steg sett till att skapa dagens trägolv är svenska Kährs. Häng med på en resa genom historien ända fram till ditt nya golv där hemma.

Förr i tiden var trägolven knepiga att lägga, det blev springor och tiden och fukten fick plankorna att vrida sig. För att få det bra krävdes det riktiga proffs. I dag kan de flesta som är lite händiga greja det själva. För dagens golv är mycket mer än bara snygga och lättskötta.
De är också – tack vare klickfunktionen – överraskande lätta att lägga.

Snart ska du få veta hur. Men vi börjar i historien. För Kährs del börjar den i de småländska skogarna för 158 år sedan. Då, år 1857, startade Johan Kähr en snickeriverkstad i Nybro. Där tillverkade de bland annat delar till spinnrockar. Det var ett tag sen man la ner den delen av verksamheten…

62 år senare startade sonsonen Gustaf det självbetitlade företaget AB Gustaf Kähr. De gjorde sig snart kända för att hitta nya lösningar för tillverkning av dörrar, leksaker, möbler och – ja just det! – golv.

En sak som man tittade mycket på var virkets formstabilitet. Trä är ju ett levande material som ändrar sig en aning beroende på hur varmt eller kallt det är och inte minst av fukten i luften. Hur kunde man hitta bättre och effektivare sätt att använda trä- råvaran? Hur skulle man kunna förbättra stabiliteten i det som skulle användas som byggmaterial? Vad kunde man göra för att minska problemen med springor, vridning och kupigheten i trägolven? Det sägs att Gustaf själv la mycket tid på det.
Och det lönade sig också.

Redan år 1941 fick Kährs patent för uppfinningen av moderna fabrikstillverkade lamellgolv. Det skulle inte vara den sista Kährs-uppfinningen som revolutionerade golvindustrin och enkelheten att lägga golven i de svenska hemmen.


Nya idéer från Nybro

Nej, för i Nybro hade man ångan uppe. Nästa stora grej var att skapa färdiglackerade golv. Tidigare la man in golven som de var och sedan slipade man och lackade. Därefter lackades golven igen. Det tog med andra ord flera dagar från det att golvet var på plats innan det var färdigt att gå på eller flytta in möblerna på.

Så ett golv som var färdiglackerat redan på fabriken skulle ju nästan automatisk göra succé. I alla fall om det var tillräckligt bra eftersom det ställdes extremt höga krav på precision för att få golvytan slät och golvet helt jämnt. Kährs noggrannhet vid tillverkningen var dock utan motstycke och år 1958 rullades de första fabrikslackade golven ut från fabriken i Nybro.


Ett ovanligt tidigt miljötänk

Sedan kom innovationerna en efter en. År 1965 kom till exempel det första sportgolvet som gav rätt svikt för idrott. År 1984 var Kährs världens första golvtillverkare som skippade lösningsmedel i tillverkningsprocessen – långt innan de flesta andra tänkt tanken miljö. År 1995 kom Linnea-golven, miljöanpassade, ekonomiska och väldigt slitstarka.

Och så, vid starten för det nya milleniet, kom ytterligare något som förändrade hela golvindustrin. Kährs lanserade världens första parkettgolv som varken spikades eller limmades. Hemligheten var den limfria Woodlocfogen, och klickgolvet var fött!
Nu går det snabbare att lägga golven med perfekt resultat och gliporna mellan golvbrädorna orsakade av skiftande rumsklimat är ett minne blott.

År 2010 kom nästa generations Woodloclösningar som gjorde det möjligt att lägga golvet ännu snabbare och enklare samtidigt som golvet blev ännu starkare.

Idag har Kährs ett brett sortiment av kvalitetsgolv. Några av dem ser du på nästa sida. Golven exporteras till fler än 50 länder. Undrar om Johan Kähr kunde drömma om det när han startade snickerifabriken för 158 år sedan.

4-generationer-Kährs.jpgFyra generationer Kähr. Stående från vänster Gustaf Kähr och Johan Kähr d.y. Främre raden Olle Kähr och Johan Kähr d.ä.


Gustav-Kährs-lägger-golv-1941.jpg
En milstolpe i Kährs och trägolvens historia nåddes 1941, när Gustaf Kähr, grundarens sonson, beviljades patent för den flerskiktade parkettbrädan – världens första lamellparkett. 


sockel.jpg
Ditt nya golv är naturligtivs värt en sockel som är färg- och mönstermatchad. I Kährs sortiment hittar du prisvärda socklar i många olika träslag och dekorer som ger design och stil till ditt trägolv. 

Produkten har lagts i varukorgen