Om presenningar - Fresks
Hoppa till innehållet

Om presenningar

En presenning är ett rektangulärt skynke av vattentätt eller vattenavstötande material. Men eftersom den ofta används utomhus som täckare, kan det vara smart att lufta den innan den rullas ihop, så du slipper mögel och röta.

MATERIAL


Presenningar tillverkas oftast av grovt tyg som exempelvis kanvas eller polyester övertäckt med plast som latex, PVC eller PE-plast. I hörnen och längs sidorna finns ofta korta tampar som används för att fästa presenningen. Hålen där tamparna fästs är förstärkta med öljetter som är hårt förankrade i presenningen för att undvika att den rivs upp vid hårda påfrestningar. PVC-presenningar är i regel betydligt starkare än presenningar i PE-plast, men de har även en betydligt högre vikt. Det förekommer även vävburen plast i vissa typer av presenningar. Plastpresenningar är betydligt billigare än tygpresenningar, men har som regel dålig solhärdighet vilket gör att de inte har samma livslängd som en tygpresenning.

OLIKA MODELLER

Presenningar kan utöver hållfastheten variera i färger och former. En vanlig kulör är grön, andra kulörer är bland annat gul och röd. Formmässigt är presenningar generellt rektangulära, men i exempelvis partytält eller för båtar finns specialutformade former för att passa användningsområdet. Storleken på presenningar är varierande beroende på användningsområdet, men en konventionell presenning brukar vara mellan 3-15 meter på vardera ledd.

Presenningar har ett flertal användningsområden, exempelvis som skydd mot diverse naturfenomen som vind, regn och solljus, som vindskydd eller tält i camping eller scouting, som droppskydd för målare, eller som ett skydd för båtar, vedhögar eller andra föremål. Presenningar används även vid marknadsstånd och partytält för att ge skydd mot sol och regn samtidigt som man behåller utomhuskänslan och lätt kan flytta omkring ståndet.

TARPAULIN

Det engelska namnet för presenning är tarpaulin och en förkortning av det namnet tarp används för att beteckna en lättviktspresenning av starkt, smidigt, vattenavvisande tyg, oftast polyester belagd med plast. En tarp används som regn-/sol-/vindskydd över rastplats eller bivack, antingen över tält och hängmatta eller istället för tält.

Presenningar.jpg

 

SÅ HÅLLER DIN PRESENNING LÄNGRE

En fuktig presenning blir tung, styv och svårhanterlig. Plastpresenningar kan även bli stela i stark kyla. Det är viktigt att fuktiga presenningar får torka luftigt, innan de viks ihop eller rullas, då de annars lätt angrips av mögel eller röta. Surrtamparna krymper när de blir våta, och våta tampar förlängs när de torkar. Det här måste beaktas när man väljer surrfästen så att ingenting skadas eller förstörs vid växlande väderförhållanden. Vid längre tids förvaring under presenning bör man se över surrningen regelbundet.

Produkten har lagts i varukorgen