Välj rätt bänkskiva - Fresks
Hoppa till innehållet

Välj rätt bänkskiva

När man ska välja bänkskiva handlar det inte bara om vad som är snyggast, utan även vilket material som har bäst egenskaper. Skivan bör vara praktisk, hygienisk och klara värmen från en kastrull. Här har vi listat olika material och dess för- och nackdelar.

TRÄ
Ger en behaglig yta med fin struktur och kan lätt sågas till i rätt mått. Viktigt att tänka på är att trä måste kunna röra sig (dvs utvidga sig och torka) vid förändringar i temperatur och fuktighet. Skivan är också känslig för varma kastruller och plåtar som kan ge brännmärken. Massivt trä är både levande och varmt, genuint och vackert, de tål att åldras och med lite omtanke kommer de att göra det med den äran! Trä är lite känsligare än laminat och därför levererar vi våra träskivor hårdvaxade eller oljade.

massiva-bänkskivor-284x216.jpgEn träskiva nära vatten och spis bör vara hårdvaxad då den vaxade ytan tål vatten bättre än en oljad, matt yta. Behandla den oljade skivan regelbundet. Om du häller lite vatten på ytan och vattnet pärlar sig är ytan mättad

Tips: Torka av regelbundet med fuktig trasa och olja in varannan eller var tredje månad och polera därefter ytan. Slipning rekommenderas vartannat eller var tredje år. Ytan kan behandlas med lack, såpa eller olja. Om du underhåller ordentligt kan en träbänkskiva hållas snygg i många år.

LAMINAT
Laminat-bänkskiva.jpgPrisvärd, snygg  och slitstark. Laminat kan fås i en mängd olika mönster, färger och träimitationer samt kan sågas till i lämpligt mått. Laminatskivan är lätt att rengöra, kräver inget underhåll men kan missfärgas av varma kastruller eller dylikt. Laminatbänskivor används flitigt som arbetsytor på bänkskåpen. Och inte utan anledning. Skivorna tål det mesta och under många år, utan att visa tecken på att ge upp. Dessutom klarar de temperaturer på uppemot 180 C!

Skivorna finns i tjocklekar från 12 mm vilket innebär att du förutom att använda dem som arbetsytor, också kan utnyttja dem som stänkskydd vid spis och diskbänk. Resultatet ger ett harmoniskt och smakfullt intryck och på köpet får du lättskötta ytor - enkelt och bekvämt. Den lite tjockare 16 mm skivan kan du med fördel använda som barrygg, sockel eller dekorsida. Våra stilsäkra inredningsarkiteter har valt ut ett brett sortiment i en mängd olika mönster och färger, i allt från klassisk och rustik till modern stil, och som du kommer att få glädje av i många år framöver.

En annan variant av skiva är Corian-skivan som även den finns i fina färger. Corian-skivan kan dock inte sågas till lika enkelt.

NATURSTEN
Ger ett vackert och gediget intryck och finns i ett brett urval av färg och mönster. I värsta fall kan vätskor tränga igenom ytskiktet och orsaka missfärgning. De tål värme, vatten och till och med vassa knivar.

NATURSTEN.jpgGranit, marmor och kalksten. Av naturstensorterna är graniten den mest tåliga. De tål värme, vatten och till och med vassa knivar. Marmor och kalksten är porösare, och därför känsligare för fläckar och repor, men många tycker att just det är en charmig kvalitet.  Marmor är lätt att rengöra, kräver inget underhåll men kan repas av t ex kastruller. Marbodals naturstensskivor är impregnerade och därmed extra slitstarka.

Stenskivor är naturmaterial varför vissa avvikelser från prov i butik kan förekomma. Men för att minimera avvikelser och skapa ett så homogent helhetsintryck som möjligt kommer skivorna du väljer från samma block.Tips: För marmor och även kalksten bör inga sura rengöringsmedel användas. Undvik även sura varor som citron, vin, vinäger och ättika.

KVARTSKOMPOSIT
KvartskompositKvartskomposit består till största delen av naturlig kvarts,som är en av naturens hårdaste mineraler. Kvartsen blandas med färgpigment och bindemedel, med andra ord en kombination av natur och modern teknologi.

Kvartskompositen är mycket tålig mot fläckar och repor och har ett lite jämnare utseende än vissa sorter av natursten.
Stenskivor är naturmaterial varför vissa avvikelser från prov i butik kan förekomma. Men för att minimera avvikelser och skapa ett så homogent helhetsintryck som möjligt kommer skivorna du väljer från samma block.

HI-MACS
Hi-MacsVill du undvika synliga skarvar är bänkskivor i Hi-Macs ypperliga för ändamålet. Det stenlikanande kompositmaterialet som består av mineraler, akryl och färgpigment är både snyggt och slitstarkt och går dessutom att forma och foga samman utan synliga skarvar.
Det finns ca 10 kantalternativ att välja bland smat hoar hel i Hi-Macs. Rostfria hoar går också att underlimma i Hi-Macs.

ROSTFRITT STÅL 
ROSTFRIA-BÄNKSKIVOR.jpgHandgjorda, gärna heltäckande rostfria bänkskivor, för oftast tankarna till restaurangköken där det inte bara skall var snyggt utan också lättskött, tåligt och anpassat efter verksamheten. Marbodals rostfria bänkskivor kan fås i vilken form som helst eftersom vi skräddarsyr dem just för dig.

Fram- och bakkanter samt gavlar kan du få i olika profiler och mått. Standard är 30 och 40 mm men skivorna finns även från 20 upp till 100 mm. Materialet är en kraftig, tjock stålplåt med handjord levande yta och påtaglig kvalitetskänsla.

 

När du väljer vilket material ditt kök ska ha ska du, som i all inredning, utgå från dig själv och vad du tycker om. Funktionen är naturligtvis också viktig. Tänk igenom hur mycket tid du vill lägga ner i ditt kök och hur du vill använda det.

VAL AV MATERIAL
Idag finns det otroligt många material och stilar att välja mellan. Du kan välja mellan massivt naturfärgat trä (olika träslag med olika typer av ytbehandling), fanér, laminat, målat i olika färger eller lackerat som påminner om billack. Rostfritt stål är ett annat material som de flesta av oss känner väl vid det här laget. Alla material har sina för- och nackdelar och priserna varierar. Blanda gärna olika material (naturligtvis inte alltför många). Trä är ett levande material och det blir extra synligt om du kombinerar det med kalla material och färger som stål, svart och vitt.

NATURLIGT MED TRÄ
Trä är alltid rätt. Det är klassiskt och ser rent och tidlöst ut. Det åldras vackert och du tröttnar troligtvis inte på det i första taget.

Marbodal-kök-Torö-vit-ek.jpgEk är är stark, hård och tung med god slitstyrka. I snickeriet används endast kärnvirket eftersom den har en mycket hög beständighet mot röta, vilket är en fördel såväl utomhus som i kök och badrum.
Ask är ett ganska ljus och starkt ädelträslag som är lite hårdare än ek. Det är ljust på ett typiskt skandinaviskt sätt, med fina, bruna strimmor och få kvistar.
Björk är också ett ljust träslag som har svagt synliga årsringar. Björken är seg och relativt hård och lämpar sig därför väl för möbeltillverkning och är fortfarande det mest populära i träslaget i skandinaviska möbler.
Bok ett vackert ljust träslag med små streck i ådringen. Färgen är något gulare än t ex. asken och förekomsten av kvist är liten. Även om boken är hård och slitstarkt får man räkna med större rörelser än för t ex ek.
Furu är mjukt, lätt och har god hållfasthet vilket lämpar sig bra till bärande konstruktioner. Kärnvirket har god motståndskraft mot röta vilket gör det lämpligt till fönster och dörrar.
Körsbär är ett mellanhårt träslag som är ljusare direkt efter hyvling/slipning, men mörknar betydligt efter en tid i dagsljus.
Dessutom kan du få träslagen med olika ytbehandling som förändrar det ursprungliga utseendet, exempelvis genom olja, vax, lack, lasering m m. Tänk på att oljat trä måste skötas regelbundet!

MÅLADE LUCKOR
Det sägs att färg aktiverar hjärnan, att vitt får köket att se större ut och att mörka färger ger en ombonad och mer varm upplevelse. Hur det än är, så kan färg pigga upp vilket trist kök som helst.

TRENDER
Att haka på trender är givetvis kul men frågan är hur snabbt man tröttnar och behöver göra om? Ibland kan det vara bättre att vara mer vågad när det gäller färgen på väggarna och övriga inredningsdetaljer. Väggen eller taket är oftast billigare och lättsammare att göra om än att byta ut skåpluckor eller hela köket.

KOMPAKTLAMINAT
Ytan på en skiva i kompaktlaminat är likadan som en vanlig laminatbänkskiva. Skillnaden ligger inuti, där kärnan består av impregnerat kraftpapper. Ovan- och undersidan består av högtryckslaminat. Resultatet blir en kompaktskiva med endast 10 mm tjocklek som med sin raka framkant ger den ett tunnt och stilrent uttryck.

Vill man ha en lite tjockare profil går kompaktlaminatskivorna även att beställa med aluminiumram. Ramen kan placeras kant i kant med skivan eller indragen för att ge ett svävande intryck. Hoar underlimmas på samma sätt som i vanliga laminatbänkskivor.

GLAS
Blänkande elegant och lättskött. Stark och hållfast produkt som finns i flertalet färger.

Produkten har lagts i varukorgen