Byt taket i tid - Fresks
Hoppa till innehållet

Byt taket i tid

Att byta tak är inget man behöver göra speciellt ofta, men det gäller att kontrollera taket med jämna mellanrum. Livslängden på takplåt och takpannor är ca 30-50 år och för lertegelpannor upp till 100 år. Undertaket, dvs pappen, har en kortare livslängd på ca 30 år och det är oftast den som avgör när det är dags för takbyte.

Byt taket i tid för att inte riskera skada på huset

takrenovering_gamlapannorTrasiga takpannor eller torrsprickor i underlagspappen är tydliga tecken på att det är dags för ett takbyte. Bestämmer du dig för att byta taket själv är det viktigt att följa tillverkarens läggningsinstruktioner. Välj en typgodkänd kvalitetspapp eftersom det förlänger livslängden på ditt tak och följ alltid tillverkarens rekommendationer när det gäller tjocklek på strö och bärläkt samt avståndet mellan läkten. Vid kupor, ränndalar och runt skorstenar kan det vara klokt att anlita ett proffs eftersom det oftast är där som läckage kan uppstå. Använd också alla rekommenderade taktillbehör och var smart gällande taksäkerheten vilken innefattar stegar, takbryggor, glidskydd, nockräcken och livlinefästen. Rätt taksäkerhet förebygger både olyckor och skydda själva taket.

Enkel takcheck

Om du vill ta reda på hur ditt tak mår kan du givetvis boka in en takbesiktning hos oss på XL-BYGG. Men om du vill checka taket själv, kan du ta hjälp av checklistan nedan som berättar vad du ska hålla ögonen på:

  • Pannor - Är det mycket mossa, lava och smuts finns det risk för frostskador.
  • Papp och läkt - Kolla så att inte pappen är uttorkad och att inte läkten är funktig eller angripen. Håll också utkik efetr rostig spik.
  • Gavlarna - Tänk på att plåt och trä åldras snabbare än pannorna och kan behöva bytas ut tidigare.
  • Nocken - Kontrollera så att pannorna ligger rätt och så att underlaget och tätningarna är intakta.
  • Säkerhet - Stegar, räcken och gångbryggor måste vara intakta. Det är både för din och andras säkerhet.

Rätt tak till rätt hus

När du ska välja nytt tak bör du ta hänsyn till taklutning, takstolarnas dimensionering och husets karaktär. Vill du helt byta taktyp bör du låta en fackman titta på husets konstruktion innan. Byter du färg på taket kan du behöva ansöka om bygglov hos kommunen.

Monterat o Klart_tak_980x630

MONTERAT & KLART

Du vet väl om att du kan få hjälp med allt när du ska byta ditt tak? Prata med oss på XL-BYGG Fresks så fixar vi, tillsammans med utvalda hantverkskunder, hela ditt takbyte. Råd, material, montering, besiktningar, garantier - ja rubb och stubb - ingår i priset och du får allt på en faktura. Fråga efter Monterat & Klart. Läs mer här.

 

 

De små skillnaderna spelar roll

Följ alltid tillverkarens läggningsinstruktioner. Välj en typgodkänd kvalitetspapp eftersom det förlänger livslängden på ditt tak. Följ tillverkarens rekommendationer när det gäller tjocklek på strö- och bärläkt samt avståndet mellan läkten. Vid kupor, ränndalar och runt skorstenar kan det vara klokt att anlita ett proffs eftersom det oftast är där som läckage kan uppstå.

Säkerhet är A och O

Du som husägare är ansvarig för husets säkerhet. Använd därför rekommenderade taksäkerhetsprodukter och var smart gällande taksäkerheten. Det innefattar stegar, takbryggor, glidskydd, nockräcken och livlinefästen. Rätt taksäkerhet förebygger både olyckor och skyddar själva taket.

Pusta ut med nytt tak

Att veta att man har ett tätt och säkert tak kan vara den bästa huvudkudden för de flesta. Fördelarna med ett nytt tak är helt enkelt att man slipper de nackdelar och risker som finns med ett gammalt och slitet tak.

Produkten har lagts i varukorgen