Plåttak - Fresks
Hoppa till innehållet

Ta hand om ditt plåttak

Det finns flera takplåtsprofiler att välja på som fungerar på olika typer av byggnader och taklutningar vilket ger stor valfrihet. Plåttak och plåttakpannor väger inte så mycket, vilket underlättar vid upplastning. Rätt monterad plåt har bra egenskaper för att klara tufft väder och vindar, men se ändå till att ha koll på och underhåll taket med jämna mellanrum.

Se vårt lagerförda sortiment av takplåt och tillbehör här direkt i vår webbshop. Vill du ha tips och råd är du naturligtvis välkommen in i våra butiker.


klassisk takplåt

Klassiska plåttaksprofiler finns i varierande storlekar och kan motsvara upp till 50 tegelpannor. Plåttak har lång livslängd men räknas ändå inte som underhållsfritt. Takplåten ska vara minst 0,5 mm tjock för att du ska kunna montera takstege, snörasskydd mm direkt på plåten.

Kampanj A6 plåttak TP20 980x300

Alltid Bra Pris! Köp klassisk liksidig TP 20 för 89 kr/kvm direkt här i vår webbshop. 


vackra takpannor

Takpannor i plåt är styva och i kombination med att det finns profillängder på upp till 6 meter, blir läggningen enkel och snabb. Vad gäller utseendet så finns pannorna i en mängd olika färger och former. Det finns även flera tåliga ytbeläggningar att välja mellan. Ett tak med plåtpannor kan i hög grad likna ett tegeltak som stärker karaktären på ditt hud. Vill man ha genomförings- eller ventilationspannor, rekommenderas plåtpannor. 

Kampanj A6 plåttak original 139 980x300.jpg

Armat plåttak Original är ett vackert,hållbart och lättlagt tak, Design som påminner om enkupigt tak och med en tät ytstruktur som förhindrar mossbildning. Totalekonomiskt ett tak som håller på sikt. Passar alla tak i lutningar ner till 14 grader.

Beställ den populära takpannan original från Armat för 139 kr/kvm - Välkommen in i våra butiker för beställning. 

Kampanj A6 plåttak AM Galant utan pris 980x300.jpg

Armats klicktak AM Galant 510 är ett plåttak i traditionell stil som passar lika bra vare sig du bygger nytt eller renoverar. Det klassiska bandtäckningsutseendet klär såväl det eleganta 20-talshuset som den moderna, arkitektritade drömvillan. Plåttak väger mycket mindre än tegeltak, och är därför perfekta för lätta eller ömtåliga takstommar.

Välkommen till våra butiker med din beställning av bandtäckningsplåten AM Galant.


Underhåll taket

Ett tak ska hålla i många år och behöver ses över med jämna mellanrum. Plåt- och järndetaljer behöver underhållas regelbundet för att inte rosta. Särskilt viktigt är att hålla koll på skorstensplåtar, häng- och stuprännor, trädgårdsmöbler, beslag och smidesdetaljer. Färg kan aldrig skydda helt mot rost, därför behöver du även kolla den målade metallen då och då. Det första tecknet på att färgen inte längre skyddar mot rost, är att det bildas bubblor på ytan.

Det enklaste underhållet, rengöringen är att att använda högtryckstvätt. Den glatta ytan i kombination med hög takvinkel gör ett plåttak mer eller mindre självrensande från snö. Vill man undvika snöras finns det snörasskydd.

Taket kan även behöva målas om. Använd skyddslack för att klara både rostrisk (ny plåt är galvaniserad och ska klara sig mot rost i åtskilliga år) och färgen.

MONTERAT & KLART

Monterat o Klart_tak_980x630

Du vet väl om att du kan få hjälp med allt när du ska byta ditt tak? Prata med oss på XL-BYGG Fresks så fixar vi, tillsammans med utvalda hantverkskunder, hela din takbyte. Råd, material, montering, besiktningar, garantier - ja rubb och stubb - ingår i priset och du får allt på en faktura. Fråga efter Monterat & Klart. Läs mer här.

Produkten har lagts i varukorgen