Ta hand om gräsmattan - Fresks
Hoppa till innehållet

Ta hand om gräsmattan

De flesta XL-BYGG handlare säljer trädgårdsverktyg och allehanda bevattningsprodukter för trädgården. På våren sker mycket i naturen och det gäller att vara förberedd med rätt verktyg för att göra trädgårdsarbetet så enkelt och roligt som möjligt. Vi har listat några tips på hur du kan ta hand om din gräsmatta under årets fyra årstider samt när du med fördel bör plantera nya träd och sköta din bevattning.

På våren

Under våren behöver din gräsmatta ett långtidsverkande gödsel. Har du mossa och ogräs är våren också rätt tid för bekämpning. Använd en kombiprodukt som både innehåller gödsel och ogräsmedel, så slår du två flugor i en smäll. Man brukar räkna med ca 3 kg / 100 m2. Är det en solig vår med torr kraftig vind, kan det även vara läga att vattna gräsmattan under sen vår/ tidig sommar. Vänta med att städa upp gräsmattan tills gräset har grönskat ordentligt, då tål det lite hårdare krattning.

På sommaren

Under juni-aug bör gräsmattan givetvis vattnas, men den behöver också ett nytt täcke av gödsel. Ca 3 kg / 100 m2 gäller även på sommaren.

På hösten

Har du fortfarande problem med mossa bör du åter igen sprida ut mossmedel, vanligen i september-oktober. Under senhösten börjar gräset att förbereda sig för vintern och då är det inte längre lönt att göra fler försök. Däremot behöver gräset näring för rotsystemet, vilket finns i gödselmedel speciellt avsett för hösten. Höj klipphöjden en inställning till sista klippningen för året så klarar sig gräset bättre över vintern.

På vintern

När marken frusit bör man inte gå på det. Låt det vila, så slipper du fula gula fotspår.

lägga Ny gräsmatta

En ny gräsmatta kan i princip läggas när som helst under växtsäsongen men bästa tidpunkterna är vår och höst. Under dessa perioder har sådden störst chans att få jämn och riklig fukt med naturens hjälp. Innan nyläggningen bör du noga tänka igenom vilka syften gräsmattan ska fylla och hur mycket tid du är beredd att lägga ner på arbete och skötsel.

Sådden bör ske när det är vindstilla och inte alltför regnigt eftersom vind och nederbörd lätt kan få fröna att röra sig. De närmaste fyra veckorna därefter bör ytan hållas konstant fuktig så att sådden får chans att gro. Lägger du färdiga gräsrullar är det viktigt att gallervälta gräsmattan efter läggning och vattna rikligt direkt därefter.

Beskärning av träd

Plommon, körsbär och andra stenfruktträd är lämpligt att beskära under tidig höst. Björk, lönn och andra blödande träd beskärs med fördel i oktober eller november.

Städning

Trädgården förtjänar en riktig höststädning. Stenytor och plattor kanske behöver tvättas av, skarvar och plattfogar kan innehålla en hel del gamla saker som behöver plockas bort.

Gödning

En liten dos gödning över all växtlighet är inte fel på hösten. Framförallt behövs gödsel med kalium och fosfor. Ta inte kvävehaltigt gödsel.

Plantera och omplantera

Förbered din trädgård för nästa år om du vill göra en del förändringar. Hur ska det se ut och vad vill du ha var? Om du funderar på att plantera om eller flytta buskar och mindre träd är september en bra tid, mest beroende på att det ofta rednar under hösten.

September-Oktober (och ibland även november) är en bra tid att plantera träd, buskar och rosor, så kallade barrotade växter. Jorden är då fortfarande varm, så plantorna har gott om tid att bilda rötter innan vintern kommer. Ska du plantera lövfällande eller städsegröna träd, ska tänka på att plantera tidigt i september. När det gäller städsegröna växter är det extra viktigt att se till att rötterna kan utvecklas ordentligt i den varma jorden så att bladen får tillräckligt med vatten under vintern.

När du väljer ett träd eller en buske ska du tänka på förhållandena där den ska planteras. Till exempel kräver fruktträd en humusrik, djup och lös trädgårdsjord som ska vara fuktig utan att bli direkt blöt. Områden med risk för frost är alltid mindre gynnsamma. Den framtida storleken på det fullvuxna trädet eller busken ska också tas med i beräkningen. Om du inte är helt säker bör du rådfråga en expert.

När du ska plantera fruktträd ska planteringshålet vara dubbelt så brett som rotstocken. När du har lossat den sammanpressade basen kan du sätta ned trädet i hålet. Beskärningspunkten ska ligga omkring 10 cm ovanför jordytan. Stabilisera stammen på standard- och halvstandardrosenbuskar med stöttor de första åren. När planteringshålet har fyllts igen med humusrik jord måste jorden komprimeras och vattnas ordentligt. Glöm inte att vattna regelbundet de första dagarna och när vädret är torrt.

Under hösten går det också att göra fynd, då handelsträdgårdarna gärna vill bli av med höstväxter innan vintern.

Produkten har lagts i varukorgen