Hållfasthetssorterat eller oklassat virke? - Fresks
Hoppa till innehållet

Hållfasthetssorterat eller oklassat virke?

Vi älskar när träet gör rätt jobb för ditt byggprojekt. Ska du bygga exempelvis bärande väggar och bjälklag bör du därför satsa på konstruktionsvirke med en högre klassning. En bättre kvalitet och högre klassning betyder inte bara att konstruktionen och resultatet blir stabilare - sannolikheten är stor att du i slutändan kommer att tjäna på valet ekonomiskt också.

Bärande konstruktion

Till bärande konstruktioner som bärande väggar, bjärlklag och takkonstruktioner ska hållfastsorterat virke med kontrollerade egenskaper användas. Virket sorteras i olika klasser, från C14 till C35 där siffran anger värdet på böjhållfastheten (MPa). Ju högre siffra desto starkare virke. Vid sorteringen kontrolleras faktorer som kvistar, svampangrepp, hur träet vuxit, sprickor, snedfibrighet, hål och form. För din del innebär klassificerat konstruktionsvirke att du får ett rakare och starkare virke där varje enskild "planka" har samma höga kvalitet. Hos oss hittar du olika kvaliteter och dimmensioner för ett lyckat byggprojekt.  

Icke bärande konstruktion

Oklassat virke använder du till enklare konstruktioner där inga särskilda krav på hållfasthet är föreskrivna. Till exempel kortreglar som är framtagna för att minimera spillet då man reglar väggar. Har en bra formstabilitet, är rak och har tagits fram ur en bättre virkeskvalitet. Längder 250-270 cm.

Produkten har lagts i varukorgen