ATT VÄLJA KULÖR

Det ska vara roligt att välja kulörer till sitt hem även om det ibland känns svårt när man står i butiken inför alla kulörer som man kan välja mellan. Tänk bara på att en färg sällan ser likadan ut på väggen som på det lilla färgprovet i butiken. Det händer nämligen en hel del när kulören målas upp på väggen. Vissa kulörer blir starkare medan andra kan ändra nyans beroende på ljuset i rummet. Ett bra sätt att få lite hum om hur nyansen blir på större yta, är att alltid provmåla först för att vara på den säkra sidan.

LÄR DIG MER OM OLIKA KULÖRER

Har du tänkt på att olika kulörer kan skapa helt skilda känslor i ett rum? En ljus ton av en kulör kan verka lugnande, medan en skarp kan ta väldigt mycket plats och energi som inte alls kännas harmonisk. Ibland kan det vara klokt att välja en varmare nyans, ibland en kallare, dels beroende på ljus från fönster och belysning, dels beroende på den känsla man vill uppnå. Här nedan får du lära dig lite mer om olika kulörer, vad de står för och hur de kan uppfattas och ibland förändras på en vägg.

VITT

Vitt är vår absolut mest populära kulör och passar lika bra på golv, väggar, i tak som på möbler. Vitt är också praktiskt eftersom det är enkelt att möblera då en vit basfärg kan kombineras med möbler, textiler, mattor och liknande i alla andra kulörer. En annan fördel med vitt är det ett ljust rum ofta både känns större och rymligare till skillnad mot mörka rum.
Det kan vara bra att känna till att vitt kan dra åt en nyans i ett rum mot norr medan vitt kan uppträda på ett helt annorlunda sätt i söderläge. Provmåla alltid om du är osäker.

BEIGE

Beige är en avkopplande färg och en neutral baskulör som får andra kulörer att framträda. Det är också enkelt att addera accenter till ett rum som är målat i beige. Inredningsdetaljer, fondväggar i en stark kulör eller en färgstark möbel kan alla bidra till att ge rummet karaktär till ett beige rum. Tänk på att beige förändrar sig beroende på om det finns varma eller kalla färger i närheten.

GRÅ

Visste du om att grått brukar symbolisera visdom och att kreativa människor ofta trivs i gråa rum, vilket gör att kulören borde passa extra bra i arbetsrum.
Grått är en praktisk grundfärg och finns i ett oändligt antal variationer som alla gör sig riktigt bra i kombination med andra färger. Men, det kan vara bra att känna till att grått kan upplevas som kall med en dragning åt lila i rum mot norrläge. För att undvika det kalla intrycket kan man istället välja en grå färg med en liten dragning åt gult eller rött.

BLÅ

Blått är en populär kulör som sägs utstråla förtroende, lugnande och rogivande. En blå kulör kan lätt påverkas beroende på vilket väderstreck rummet är placerat mot. I ett rum mot söder upplevs ofta blått som ljusare samtidigt som den ökar i kulörthet och om den blå kulören drar åt grönt förskjuts nyansen ännu mer åt det gröna hållet. I ett rum mot norr kan svärtan i den blå kulören öka och får istället en liten förskjutning mot rött vilket gör att färgen kan upplevas som lilaskiftande blå.

LILA

Lila brukar betraktas som en längtansfull och andlig färg och kopplas därför ofta ihop med visdom, värdighet, kreativitet, mysterier och magi. Lila sägs även uppmuntra till kärlek, inspiration, romans och passion och därför är det inte så konstigt att många upplever lila som en mycket fin sovrumsfärg.

ROSA

Rosa är en lugn och trygg färg, den står för glädje och optimism och passar därför utmärkt i rum där man vill skapa stillhet. Färgen är givetvis en symbol för kärlek och ömhet, men har inte samma koppling till riktigt passionerad kärlek som rött har.

RÖTT

Rött är en kraftfull och energifylld färg som höjer vårt blodtryck samtidigt som adrenalinet flödar extra mycket. Röda rum gör oss därför mer aktiva, hjärtat slår snabbare och man blinkar oftare, så även om rött är den stora passionens färg, så är kulören det inte alltid rätt färg att ha i ett sovrum. Rött är trots allt en varm kulör som ofta ger ett varmt och ombonat intryck vilket gör att det går att skapa mer värme i ett kallt rum mot norr genom att använda röda kulörer.

GUL

Gult är en varm och positiv färg som ger en upplyftande känsla av optimism, värme och lekfullhet. Gult passar bra som accentfärg eller som väggfärg till de rum där du vill tillföra ljus och värme och samtidigt vill skapa ett varmt och ombonat intryck, även i rum mot norr.

GRÖN

Grönt anses ha en lugnande effekt på oss människor och associerad därför med balans, harmoni och tillväxt. Det sägs också att sinnena skärps och det är lättare att utföra precisionsarbeten i gröna miljöer. Visste du om att grönt är den kulör ögat kan se flest nyanser av och finns både i mycket varma och mycket kalla nyanser vilka kan ge helt olika intryck till ett rum. Provmåla alltid först om du känner dig osäker innan du sätter igång att måla ett helt rum.

ORANGE

Orange är en varm färg som gör oss optimistiska och entusiastiska eftersom den kombinerar energin hos rött och lyckan i gult. Orange står för värme, glädje och lycka och ger ett varmt och ombonat intryck i ett rum. Färgen sägs även aktivera oss vilket gör att den passar extra bra i rum där man vill umgås och prata. Eftersom orange även ska stimulera aptiten passar den extra bra i kök och matplatser. 

Givetvis har vi även färgprover i våra butiker som du kan ta med dig hem.

Välkommen till oss och prata med våra färgexperter. Du hittar våra kontaktuppgifter här.


 

Omgivningen påverkar oss mer än vi tror och val av kulörer kan utgöra den stora skillnaden när det gäller att trivas eller inte. Kulörval är nära knutet till vår personlighet och spännande hem skapas med hjälp av våra egna behov och drömmar. 

Titta gärna i våra leverantörers färgkartor och inspirationssidor, kom till våra utställningar i butkerna och låt dig i inspireras till ditt framtida hem. 

INSPIRERAS HOS VÅRA LEVERANTÖRER:


Grundjobbet är ofta detsamma, men inget projekt är det andra likt. Fråga våra experter om fler tips och råd, kontaktuppgifter hittar du här.